Käy vaikka vieraissa, mutta anna lapselle oma koti

20.01.2022

Ihmisen kohtaamisista jää paljon muistoja. Muistan erään pankissa asioineen jenkkeihin muuttaneen vanhemman miehen sanat. Hänelle vanhempiensa ero ollessaan 8-vuotias oli lopun elämän trauma. Päällisin puolin hän selvisi siitä ja eli menestyneesti, mutta sisäisesti ei kuulemma koskaan. Kuullessaan minulla olevan pienen pojan hän toivoi, että en koskaan eroaisi. Hän kertoi neuvovansa vanhempia, että pitäkää kiinni omista unelmistanne, antakaa molempien parisuhteessa lentää erikseen, eläkää omaa elämäänne ohella, käykää vaikka salaa vieraissa, jos tekee mieli, mutta älkää erotko. Antakaa lapsille oma koti, omat vanhemmat. Erotkaa vasta, kun lapsi on täysi-ikäinen.

Suurin osa eroa miettivistä hakee apua, pohtii eri vaihtoehtoja, keskustelee ystäviensä kanssa, hakeutuu eroseminaariin. Hyvinvointiyhteiskunnassa meillä on henkisesti kehittyneinä lupa etsiä ja toteuttaa itseämme, lähteä resurssien, työn ja varallisuuden auttamana omille teille, kun siltä tuntuu.

Some ja netti ovat täynnä parisuhdeneuvoja, onnen ja rakkauden hehkutusta. Sieltä löytyy myös paljon neuvoja mihin kiinnittää katseensa parisuhteessa, omassa hyvinvoinnissa, ottaa vastuuta omasta onnellisuudestaan arjessa niin, että ei tarvitsisi erota.


Mutta onko totta, että yksikään lapsi ei oikeasti koskaan selviä erosta?


Avioero esitetään julkisuudessa myönteisenä, mutta raskaana elämänmuutoksena. Vanhemmat eroavat lasten parhaaksi, koska vain onnellinen vanhempi voi olla hyvä vanhempi. Tutkimuksia lukiessa löytyy aiheen surullinen puoli. Vanhempien ero varjostaa koko lapsen loppuelämää. Vanhempien avioero johtaa usein ongelmiin myöhemmissä ihmissuhteissa.

Olisiko siis kuitenkin parempi pysyä yhdessä, vaikkakin sitten onnettomana? Teeskentelevätkö Ihmiset, kun niin täytyy tehdä? Väkivaltaiseen suhteeseen ei tietenkään kukaan jää. Kaikkihan sen tietävät. Silti Suomi on Euroopan toiseksi väkivaltaisin maa naiselle elää. Pitäisikö sitten esittää olevansa onnellinen onnettomassa liitossa tai onnellinen eron jälkeen ja lehdissä kerrotaan kuinka päätös oli paras päätös ikinä. Kuinka vaativaa elämä ja arki uusperheenä on käytännössä ydinperheeseen verrattuna?

Vanhempien eron pitkäaikaisvaikutuksista löytyy paljon tietoa, mikä lisää ymmärrystä ja käsitystä siitä, miten perustavaa laatua olevasta kokemuksesta erossa lapsen näkökulmasta on kyse. Eräs 30 vuotta lasten parissa töitä tehnyt kommentoi Linkedinissa, että nykyvanhemmat eivät enää sitoudu lasten saamiseen samoin kuin 20 tai 30 vuotta sitten. Yleinen asenne on kevyt, että sitten jos erotaan niin sitten hoidetaan lapset puoliksi.

Onko tutkittu, kuinka paljon vaikutusta lasten ja nuorten oireiluun on vanhempien eroilla? Nuoret kärsivät ahdistuksesta ja lapset oireilevat yhä enemmän. Vuonna 2020 tehdyn kyselytutkimuksen mukaan yli 30% peruskouluikäisistä tytöistä potee vakavaa ahdistusta.


Yksi asia on kuitenkin varmaa. Jokainen lapsi haluaa elää isänsä, äitinsä, omien vanhempiensa kanssa.


Esikoiseni pohti eräänä päivänä, miksi aikuiset opettavat meille koulussa taitoja ja sääntöjä miten kavereiden kanssa ollaan, mutta itse eivät osaa olla keskenään ja sitten eroavat? Hän ei ainakaan usko yhtäkään aikuista, joka puhuu muuta, mutta ei kuitenkaan sitten itse toimi miten puhuu.

Yhteisen ajan lisäämisessä ja motivaation hakemisessa saattaa olla omat haasteensa, jos ollaan jo "älä hengitä mun ruokaan"-tasolla. Toista ihmistä ei voi muuttaa, itseään voi. Yksi stoalaisten filosofien kehittämistä hyvän elämän taidoista oli "taikasauva" eli näkökulman vaihtamisen taito. Nykytieteen ja mitatun tiedon valossa filosofit eivät ole kovin muodissa, mutta ajattelun kehittäminen on silti yksi keino kasvaa ihmisenä. Omasta mielestäni se on muodikkainta mitä ihminen voi harjoittaa. Kyllä ajattelun kehittämisen voi ottaa tavoitteekseen, menestyä ja päästä ihmisenä elämässään pitkälle.

Toimisikohan se myös parisuhteessa?


https://www.ess.fi/paikalliset/4445068 " Psyykkiset ongelmat yhä Päijät-Hämeen haasteena, hoitojonossa parisataa alaikäistä"

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2015/09/25/lapsi-ei-unohda-vanhempiensa-eroa

https://www.daddyspeziale.com/fi/parisuhde/vanhempien-eron-vaikutukset-lapsen-aikuisian-parisuhteisiin/

https://www.hs.fi/hyvinvointi/art-2000008529029.html?share=d19e31e2ff0304809d39158d98f91430 "Epävakaan personallisuushäiriön takaa löytyy usein hylkäämisen pelko"

https://www.is.fi/menaiset/ihmiset-ja-suhteet/art-2000008540914.html "Tommi Läntinen oppi aiemmassa 30 vuotta kestäneessä liitossaan, mikä on kestävän parisuhteen salaisuus"

Kuva: infoaboutkids.org

Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita