Kommandonaiset - havaintoja matkalta

25.07.2023

"Mitä naiset kommandossa tekee?" (Röhönaurua oluen hörppimisen ja grillimakkaran nauttimisen lomassa.) 

Siinä ne tuijottivat minua, kolme silmäparia keskellä eräilysaarta Suomenlahdella. Yhdet puolisoni, toiset verojuridiikasta tohtoriksi väitelleen ja kolmannet järkälemäisen valtion virkamiehen, jonka ajattelin kokonsa puolesta asioivan todennäköisesti suureläinklinikalla perus työterveyslääkärin sijaan. Huomasin reagoivani tunteita sisältävään kysymykseen hieman passiivisagressiivisesti, mutta sitten huoahdin syvään ja aloitin.

  1. Ensisijaisesti Kommandonaiset kysyy ja keskustelee tavallisten suomalaisen naisellisten naisten, kotiäitien ja perheenäitien suulla maanpuolustustahdosta, turvallisemmasta arjesta ja tasa-arvoisesta asepalveluksesta. Armeija ei ole leikkimistä vaan totisinta totta nykyisessä turvallisuustilanteessa. Edelleenkin naisen täytyy löytää syy sille, miksi hän käy armeijan. Miksi tasa-arvoinen asepalvelus ei voisi olla sukupuoleen katsomatta tasa-arvoinen osa koulupolkua nuorille?
  2. Kommandonaisissa olemme myös huolissamme nykyisestä tilanteesta, kuinka edelleen keikumme naisiin kohdistuvassa väkivaltatilastoinnissa EU:n kärkisijoilla tasa-arvoiseksi luokitellusta yhteiskunnastamme ja korkeasta elintasostamme huolimatta. Haluamme siis ennaltaehkäistä henkistä ja fyysistä väkivaltaa, mutta myös tarjota vaihtoehtoisia toimintamalleja nykyisten sijaan.


  • Tärkeää työtä tekevät turvakodit eivät tavoita johtavassa asemassa olevia naisjohtajia ja -asiantuntijoita eikä yhteiskunnan suojaverkon läpi pudonneita sivupoluilla samoilevia. Turvakodit toimivat pääasiassa vain tavalliselle keskiluokkaiselle ja turvakotiin hakeutuminenkin saattaa olla varsin provosoivaa kriisiytyneen suhteen toiselle osapuolelle, jolta puuttuvat työkalut asian käsittelemiseksi.
  • Terveydenhuolto, työterveyshuolto mukaan lukien eivät yleensä tunnista väkivaltaa kokevaa sairaslomaa hakevaa ihmistä ja hänen oireiluaan ja varhainen hoito ja tuki jäävät useimmiten saamatta.
  • Rekrytointijärjestelmämme ja psykologiset testit eivät pääosin tue tosiasiaa, että on olemassa tiettyihin toimialoihin ja tehtäviin lukeutuvia persoonallisuuden piirteitä, jotka toimivat vallan loistavasti työelämässä, mutta kääntyvät haasteiksi kotielämässä. Häpeä työyhteisössä saattaa estää tunnistamasta ja tarttumasta esille tulleisiin ongelmiin, jos ihminen on taloudellisesti tuottava yksilö ja avainhenkilötehtävässä yrityksessä. Sen sijaan päihteidenkin käyttäjän hoitoon ohjaukseen on jo olemassa työterveydessä hoitopolku, vaikka päihteiden käyttökin tapahtuu pääsääntöisesti yksityisajalla.
  • Poliisilla ei ole resursseja ja kolmannen sektorin varaan nojaava ehkäisevä ja toimeenpaneva väkivaltatyö eivät riitä muuttamaan nykytilannetta. Moni liian pitkälle kärjistynyt tilanne vaatii 24/7 tukea ja väkivaltaisen toiminnan uhriksi joutuneella harvoin on varaa palkata henkilösuojausta ympärivuorokautisesti. Perheellisenä on äärimmäisen vaikeaa vaihtaa kaupunkia tai maata ja puolisollakin on oikeus tavata lapsiaan väkivallasta huolimatta.

Sote-alan reaktio syvempi totuus suomalaisesta innovaatiokyvystä, uuden luomisesta? 

Tarvitsemme lisää perinteisen sotealan ulkopuolelta rohkeita kokeiluja tilanteen muuttamiseksi. Uuden, vaihtoehtoisen toiminnan rakentaminen on ollut varsin mielenkiintoista. On ollut silmiä avaavaa nähdä ja kuulla, kuinka erityisesti sote-alan ammatinharjoittajat, mutta myös kirjoitukseni alun dialogi sote-alan ulkopuolelta antaa kuvaa, miten me liian helposti kyseenalaistamme, haastamme, ylenkatsomme ja perustelemme joko ammatillisen pätevyyden puuttumisella, lainsäädännöllä, byrokratialla, rahoitushaasteilla, ennakkoluuloisilla asenteilla uutta liiketoimintaa, visioita, luovuutta, vapaaehtoista järjestötoimintaa yms. 

Eikö pääasia ole se, että rohkeasti ja ennakkoluulottomasti lähtee kokeilemaan uutta, jos nykyisillä toimintamalleilla ei ole onnistuttu ratkaisemaan käsillä olevia ongelmia?

 
Vuonna 2020 perustettu Miesplus-järjestö on oivallinen esimerkki vaihtoehtoisesta, avoimesta ja rohkeasta puheesta miesten mielenterveydestä ja hyvinvoinnista keskustelemiseksi. Järjestöllä onkin somessa jo yli 15.000 seuraajaa.

 
-- mutta ovatko naiset aina uhreja?

Pääasiassa oletetaan, että mies on aggressiivinen, koska naiseus ja aggressiivisuus eivät sovi yhteen. Miehethän lyövät naista tai ainakin jos nainen lyö miestä, mies on varmasti lyönyt ensin, heikompaansa. Mutta niin osaavat jotkut naisetkin lyödä heikompaansa ja kääntää väkivaltaiset taipumuksensa lapsiin. Uhkaillla, kiristää, nipistää, pelottella, läpsäyttää. Naiset saattavat käyttää myös lasta aseena miestä vastaan, erityisesti erotilanteissa. Mikä tabu yhteiskunnassamme. Pitäisikö tästä aiheesta keskustella rohkeammin enemmän?

Tekoälyn luovuutta etsimässä

Monien havaintojeni lisäksi olen aloittamassa yhteistä matkaa tekoälyn luovuuden kanssa. Kuinka tekoälyä voi laajemminkin käyttää Naiskommandojen tavoitteissa, jää nähtäväksi. Tapasin tekoälyllä kuvia tuottavaa tahoa ja oivalsin sen tarjoaman mahdollisuuden saada pienillä resursseilla säästöä saaden mitä mielikuvituksellisimpia kuvia Kommadonaisten käyttöön. Kylläpä Puolustusvoimienkin kannattaisi hyödyntää tekoälyn luovaa voimaa someviestinnässään mitä tulee mahdollisuuksien löytämiseen aivan uusista näkökulmista.

Tosin yhtä asiaa jäin hieman pohtimaan. Pyysin tekoälykuvia tekevää tahoa antamaan esimerkin kuvasta, jossa on tavallinen, naisellinen ja meikitön kotiäiti militaristisessa ympäristössä. Tekoäly loi varsin patriarkaalisia kuvia, jossa oli valkoihoisia, meikittömiä, eri ikäisiä ja kokoisia naisia erilaisissa uniformuissa vaaleanpunaisella kukkapellolla. 

Tarkentaessani kuvia hihamerkkeihin, aselajitunnukset ja arvomerkit muistuttivat SCP Foundationin eri logoja. Nimikyltit olivat lähinnä haltijoiden kieltä. Hämmentyneenä tuijotin kuvaruutua ja mietin, ovatko SCP Foundationin luojat myös tekoälyn takana vai kopioiko ja käyttikö tekoäly ilman lupaa hieman muunnellen SCP Foundationin oikeuksia?

Kysyin varsin oppineelta ja vaikutusvaltaiselta saariseuraltani, että mitä mieltä he ovat tästä näkökulmasta tekoälyn luomasta tulevaisuuden näkymästä. Sain vastaukseksi vain yhden kysymyksen:

 
Mikä on SCP Foundation?

Siinäpä se, pohtimista meille kaikille. 


Linkkejä:

Avointa keskustelua miesten mielenterveydestä ja emotionaalisesta hyvinvoinnista: https://www.miesplus.com/

Vaihtoehtoinen näkökulma ja toimintamalli turvallisemmalle arjelle:

kommandonaiset.fi (sivut työn alla)


Kuva: oma kuvituskuva

Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita