Kuinka sinun kuntavaaliehdokkaasi ymmärtää kokonaisuuden?
Kuinka sinun kunnallisvaaliehdokkaasi ymmärtää kaiken keskellä kokonaisuudesta olennaisimman ja osaa suhteuttaa sen luoman tarpeen oman kuntasi tilanteeseen ja konkreettisiin toimenpiteisiin?
Eli siis a) opiskelee, b) hankkii tietoa, c) ymmärtää ja d) osaa soveltaa saamaansa tietoaan käytäntöön HS:n artikkelin valossa esiin tuotujen faktojen ja raamien puitteissa tulevaisuudelle?
Otetaanpa esimerkiksi rinnakkain vaikkapa työllisyyden kasvattaminen ja lapsiperheiden hyvinvoinnin ja koulutuksen parantaminen Lahdessa? Kysypä häneltä miten hän luo arjessa raamit luoda lisää työpaikkoja ja verotuloja, jotta lapsiperheiden hyvinvointi säilyisi edes nykyisellään jatkossa? Lista konkreettisista toimenpiteistä budjetointeineen, strategioineen päivineen.
Luottoluokittajien mukaan Suomi nähdään yhtä luotettavana velkojen takaisin maksajana kuin suurin osa muistakin EU maista. MUTTA Suomella on edessään rakenteelliset muutokset, jos aikoo estää talouden alamäen tulevaisuudessa.
Koronan jälkeisen talouspompun myötä rakenteelliset ongelmat alkavat näkyä. Jos työllisyyden rakenteita ei korjata, Suomen talous siirtyy alisuorittavalle polulle. Aikajana olisi tästä eteenpäin laskettuna n.2 vuoden kuluessa.
Työllisyyden tulevaisuuden näkymät ja vuosikymmenen jatkunut sote-keskustelu ovat vaikuttaneet jo Suomen maineeseen.
Talouskasvua ei tapahdu ilman rakenteellisia uudistuksia. OECD:n raportin mukaan suositellaan mm. oleskelulupaprosessien nopeuttamista, paikallista sopimista, yritysten rekisteröintien nopeuttamista ja yritysten hallinnollisen taakan kevennystä.
Muutoksen läpivienti omassa elämässäänkin tai työpaikalla on jo haasteellista, muutosvastarinta todennäköisesti täysin ansaittua, mutta sitä se lienee myös kunnallisessa päätöksenteossa. Demokratia on tärkeää päätöksenteossa ja kuntavaaleissa ja kenellä tahansa pitää olla mahdollisuus asettaa itsensä ehdolle vaaleihin, mutta mielestäni näissäkin asioissa pitäisi olla rehellinen ja läpinäkyvä niin ehdokkaille kuin äänestäjillekin.
Uskallan väittää, että nykyisistä kuntavaaliehdokkaista ehkä vain noin kolmanneksella on tällä hetkellä todellista potentiaalia ja/tai kokemusta ratkaisemaan edellä mainittuja haasteita. Koska uskon kuitenkin hyvään ja ihmisen ehtymättömään oppimisen mahdollisuuteen, olen optimistinen ja äänestän antamalla valitsemalleni ehdokkaalle mahdollisuuden, jossa vain taivas on rajana.
Millainen on sitten hyvä päätöksentekijä ja poliitikko? Älykkyys on kykyä ratkaista uusia loogisia, verbaalisia tai avaruudellisia ongelmia joustavasti. Viisaus on tiedollista, pohdinnallista ja myötätuntoista ulottuvuutta. Hyvästä ulosannista ja innokkuudesta on etua, mutta riittääkö se korvaamaan älykkyyden ja viisauden?
Toivottavasti puolueet osaavat faktat huomioiden jakaa paikat niin valtuustossa kuin muissa elimissä yhteisen edun mukaisesti, ei vallan tai henkilökohtaisten intressien vuoksi.
Suomella ja Lahdella ei ole tulevaisuudessa varaa johtajien ja päättäjien "epäonnistuneisiin rekrytointeihin" edes politiikassa. Vastuu asiassa on viime kädessä niin sinulla kuin minulla. Siksi aion äänestää hyvin.
https://www.hs.fi/visio/art-2000007981360.html?share=2c4f116c0f931fbd494f02b71a8f678f