Maitoa vauvalle, maitoa kahviin

29.11.2021

Rakastan imettämistä, siksi olenkin täysimettänyt kaikkia kolmea lastani ja kiinteiden ruokien alettua jatkanut imetystä noin 1v ikään saakka. Jatkan tyttäreni aamu- ja iltaimetystä samalla kaavalla huolimatta suunnitelmistani uusien haasteiden pariin palaamisesta ensi vuoden alusta.

Miksi imettäviä äitejä näkee harvoin katukuvassa, vaikka imettämisen suosio on noussut viime vuosina? Miten sinä suhtaudut ravintolan pöydässä imettävään äitiin? Saako sinun työpaikallasi käydä imettämässä tai pumppaamassa rintamaitoa pulloon kahvihuoneen sohvalla? Oletko törmännyt kertausharjoituksissa rintamaitoa pumppaavaan äitiin?

Uusimmassa väitöstutkimuksessa pulloruokinnalla syötettyjen vauvojen immuunivaste oli samaa luokkaa kuin rankoissa sytostaattihoidoissa olevan aikuisen leukemiapotilaan eli vakavan sairauden iskiessä käytännössä olematon. Silti äidinmaidonkorvikkeita myydään ja annetaan vauvoille. WHO pitää antibiottiresistenssiä yhtenä vakavimmista uhkista maailman terveydelle.

Miten imetystietoutta voidaan lisätä ja miten tukea vastasyntyneiden äideille voidaan antaa? Omasta kokemuksesta täysimettäminen on vaativinta siksi, että se on niin sitovaa. Vauvan ollessa kolmiviikkoinen täysimetys vaatii pitkää pinnaa, sitkeyttä, malttia rauhoittaa arki-illat kaikelta muulta hössötykseltä ja ennenkaikkea terveellisen ruokavalion unohtamista. Jos syöt salaattia, et imetä. Jos syöt hiilihydraatteja, imetät. Jos stressaat, et imetä. Jos nukut hyvin, imetät. Jos maito meinaa loppua, rentoudut, syöt ja juot hyvin ja istut tarvittaessa illasta toiseen vauva rinnalla. En silti näe imettämiselle vaihtoehtoa. Liikkumisen vapaus on minulle arvo, joka ylittää kaikki imetyksen haasteet. Ruoka on aina mukana, sopivasti lämpimänä ja sekoitettuna, ilman pulloshowta. Myös merellä.

Puolison rooli ja tuki täysimetyksen onnistumisessa on korvaamaton ja sitä tulisi mielestäni selvemmin teroittaa puolisoille, tässä tapauksessa yleisimmin miesoletetuille. Onko puolisosi muistanut kehua ja kiittää äitiä siitä, että hän jaksoi kasvattaa ja kantaa uutta elämää sisällään 9kk ajan? Muistiko hän ihailla sitä kuinka kovan työn äiti teki synnyttäessään uuden ihmeen? Tukiko ja tsemppasiko puoliso imetyksen alkaessa hieromalla vauvan kanniskelussa kipeytynyttä selkää, istuttiko sohvalle imettämään hakiessaan sillä aikaa juotavaa ja ruokaa äidille? Huolehtiko ja hoivasiko muita sisaruksia sillä aikaa, että äiti sai levätä? Hoitiko vauvaa töiden jälkeen niin, että äiti sai omaa aikaa omiin menoihin, jotta jaksaa taas olla vauvan ja muiden sisarusten kanssa päivisin. Yöimetykset vievät yönunia, joita täytyy paikata päivisin päiväunilla. Ruoan, veden, unen ja levon puute sekä stressitaso ovat suoraan yhteydessä imetyksen onnistumiseen.

Loppujen lopuksi täysimetys ei kestä kuin 4-6kk, kunnes vauva alkaa maistelemaan kiinteitä. Se on lyhyt, mutta ihanan intensiivinen aika. Nauttia vauvan tuoksusta ja tuhinasta rinnalla. Ihmeestä, että minä, itse, pystyn ruokkimaan lapseni, joka kasvaa maidollani. Kyllähän ne rinnat imetyksestä hieman lerpsahtavat, muuttavat muotoaan ja olemustaan eri tavoin jokaisen imetyksen jälkeen. Jos asia ahdistaa vielä vuosi imetyksen lopettamisen jälkeen ja salilla treenaaminenkaan ei auta, ainahan sitä voi käydä hakemassa täytettä tai hieman kiristyttämässä oikealle korkeudelle. Makuasioista ei voi kiistellä, pääasia on, että itse tykkää.

Oletko muuten maistanut miltä rintamaito maistuu kahvissa? Arttu Wiskari tietää ja kokeilin itsekin. Maistuu makeammalta kuin kauramaito, mutta ei vedä vertoja punaiselle luomumaidolle. Maitotilkan puutteessa mainio korvike kahvinkin kaveriksi. Kannattaa kokeilla. 


https://www.is.fi/kotimaa/art-2000006653516.html "Tyttövauvoja täysimetetään enemmän kuin poikia"

https://imetys.fi/yhdistys/ajankohtaista/vaitos-aidinmaito-suojaa-lasta-antibioottiresistenteilta-bakteereilta-imetysohjaus-resursoitava-paremmin/ "Imetystietoa sekä linkki väitökseen"

https://yle.fi/uutiset/3-12058153 "Äidinmaidonkorvikkeella yhteys antibioottiresistenttien bakteerien määrään vauvan suolistossa"

https://thl.fi/fi/-/vauvojen-imetys-on-yleistynyt-nuoret-ja-matalammin-koulutetut-aidit-imettavat-edelleen-muita-vahemman?redirect=%2Ffi%2F "Suuri imetystutkimus 2020"

Kuva: kuvituskuva JHK

Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita