Sellaisia me ollaan, Kommandonaiset.

Kävin joulun alla Oxfordissa kyläilemässä. Menestysreissu Kommandonaisten taiteellisen vision näkökulmasta. Kaksi kokonaista päivää kävelyä ja rulla täyttyi mukavasti kuvista ja videoista.
Yksi retkistäni kohdistui 1819 perustetun vapaamuurarijärjestön Apollo University loossin jälkien tutkimiseen. "So not-so-secret secret society".Tämä ei suinkaan ollut pyhiinvaellusmatka, ennemminkin seikkailu kaupungin historiaan ja siihen, mikä meni vinoon aikoinaan nykyisen järjestelmän luomisessa, jossa nainen jäi sivuun.
Oxfordin yliopiston johtajana on nyt 2.nainen koko yliopiston 1300-luvulta alkaneessa historiassa. Asiat muuttuvat hitaasti, mutta niiden muuttumiseksi on tehtävä lujasti töitä. Myös yli kansakuntien rajojen.
Miksi edelleenkin sivistyneissä länsimaissa, suurin osa kansasta suomalaiset ja itseni mukaan lukien, haluamme pitää kiinni perin patriarkaalisista rooleistamme yhteiskunnassa?
Matkatessa on aikaa pohtia. Tiesitkö, että Putinin sota on myös sota naisia ja naisen äänen vaimentamista kohtaan? Tätä varten minulla oli matkalukemista Sofi Oksasen Samaan virtaan-Putinin sota naisia vastaan. Vahva lukusuositus, jos et ole vielä ehtinyt tutustumaan.
Kirjan lisäksi lueskelin erinäisiä artikkeleita naisen toimijuudesta jääkiekossa ja armeijassa. Oheisissa feministisessä tutkimuksessa naisjääkiekosta sekä sukupuolentutkimusartikkelissa naisista armeijassa nousee esiin valtaan kytkeytyvä naisen toimijuus yhteisöissään.
"Vaikka valta on tuottavaa, on se tuottavuutensa ohella normalisoivaa. Kurivalta muokkaa toimijuutta ja valmistaa toimijoita toimimaan tuottavasti
ja yhteiskunnalle hyödyllisellä tavalla. Näin valta on luonteeltaan toiminnallista ja ilmenee toiminnoissa ja teoissa. Valta myös säätelee sitä, mitä on
mahdollista tehdä tai sanoa tai jättää tekemättä tai sanomatta. " "..
valtaan liittyy aina vastarinnan mahdollisuus. Toimijuuden käsitteellisenä lähtökohtana on ajatus, että yksilöt ja
ryhmät voivat asettua neuvotteluun, vastarintaan, muuttamaan ja luomaan
uudenlaisia yhteiskunnallisia käytäntöjä arjen vuorovaikutuksessa." (Herrala s.30.)
"Iän,
kokemuksen ja tietyn aseman saavuttamisen myötä naiset haastavat sotiluuden maskuliinisia normeja liittämällä sotiluuteen yhä enemmän myös feminiinisyyksiä. " , kirjoittaa Suvi Kouri artikkelissaan Upseerinaisten sukupuolen tekemisen tavoista.
Tiedättekö mitä? Toisin kuin parikymppisenä, jos lähtisin nyt armeijauralle,
käyttäisin korkkaribuutseja, pitkää palmikkolettiä, ripsaria ja todennäköisesti tarjoaisin keskustelu- ja kuunteluapua varsin kompleksiselle työyhteisölle.
Ei ole helppoa olla upseeri feminiinisen johtamisen tulon alla.
Sellainen kolmen lapsen reserviläisäiti minusta on tullut. Yksi sanoo anarkisti, toinen Muumimamma, kolmas rohkea nainen ja neljäs mitäs tuosta, ihan tavallinen suomalainen keski-ikäinen nainen.
Sellaisia me ollaan. Kommandonaiset.
Lähteet:
https://cherwell.org/2023/06/12/freemasonry-oxfords-not-so-secret-secret-society/
Apollo University Lodge
https://lauda.ulapland.fi/bitstream/handle/10024/62158/Herrala_Helena_ActaE_170_pdfA.pdf?sequence=2 Herrala, Helena. TYTÖT KAUKALOSSA: Etnografinen tutkimus tyttöjen jääkiekkoharrastuksesta. 2015.
https://jyx.jyu.fi/bitstream/handle/123456789/62753/st%2020182%20kouri%20s.%20922.pdf?sequence=1
Kouri, Suvi.
Upseerinaisten sukupuolen
tekemisen tavat. 2018.
Kuva: Saaran selfiet