Tasa-arvon kulisseista
Viime aikoina eri järjestöt (Mothers in Business, Monimuotoiset Perheet, Unwomen jne) ovat nostaneet somessa yhä aktiivisemmin näkyviin yritysten sosiaalisen vastuullisuuden teemoja liittyen juurikin mm.yhdenvertaisuuden, tasa-arvon yms toteutumiseen työelämässä.
Tuloksellisen johtamisen näkökulmasta MIFin Tauno Taajamaan kuvaama todellisuus aiheuttaa tulevaisuudessa todellisia arjen haasteita:
"Ihmisen tekemä työ on jakaantumassa yhä jyrkemmin todella paljon arvoa tuottavaan työhön ja selkeästi vähemmän arvoa tuottavaan työhön. Tämän voi sanoa suorempaan: nykyään jotkut organisaation jäsenet ovat korvaamattomia ja useimmat korvattavia."
Viime kädessä juuri yrityksen johto ja johtoryhmät vastaavat sosiaalisen vastuullisuudenkin toteutumisessa työyhteisöissään. Johtajan tunnetaitokyvyt ja kyky johtaa tunteita, luoda merkityksellisyyttä työyhteisössä ja sovitella, korostuvat edellä mainittujen tulevaisuuden haasteiden edessä. Eri järjestöt tarjoavat jo nyt johtajille ja johtaville asiantuntijoille koulutusta, tietotaitoa kädestä pitäen onnistuneeseen johtamiseen työelämässä.
Miten kasvava eriarvoisuus saadaan hallintaan? Näin äitiyslomalla ollessani pohdin, miten perhevapailla 1-3 vuotta olevat äidit tulevat sijottumaan korvaamattomiin ja korvattaviin työntekijöihin?
Auttaako nykyinen vanhempainvapaajärjestelmä ja miesten kannustaminen vapaisiin äitien sijoittumista korvaamattomiin työntekijöihin? Perhevapaista aiheutuvat kustannukset ovat edelleen 90%:sti naisvaltaisten alojen kustannettavana. Kaikista vanhempainpäivärahoista edelleen noin 90 % maksetaan äideille. Rahassa mitattuna äideille korvataan vuositasolla 13 miljoonaa päivää ja isille 1,5 miljoonaa päivää.
Mielestäni uusin perhevapaauudistus vain syventää naisvaltaisten toimialojen ahdinkoa. Lyhyesti sanottuna: mikäli olet nainen ja saat lapsia, olet tulevaisuudessa entistä kalliimpi työntekijä työnantajallesi. Mitenköhän muut naiset ja naispoliitikot tulkitsevat asian?
Lisäksi uudistuksesta aiheutuvat kustannukset kohdistuvat suoraan naisvaltaisiin toimialoihin, jolloin naisvaltaisten toimialojen jaloilleen nousu niin resurssien lisäämisen kuin paremman palkan vaatimisen osalta kohtaa enenevissä määrin haasteita. Tulisiko kustannuksia lapsista jakaa työnantajilta yhteiskunnalle naisvaltaisten yritysten sijaan?
Entäpä me kotona vauvaa hoitavat äidit. Mitä jos me luopuisimme vallasta kotona ja luovuttaisimme sen isälle, toiselle vanhemmalle tai palkatulle hoitajalle? Saisimmeko silloin vastineeksi lisää valtaa ja asemaa työelämässä? Tasa-arvossa niin kotona kuin työelämässä on kyse muista asioista kuin mielipiteistä ja tunteista. Kyse on vallasta ja oikeudenmukaisuudesta. Suurin osa suomalaisista pitää tasa-arvoa tärkeänä arvona ja kannattaa sitä, mutta miten yksilö, yritys tai yhteisö sitten toteuttaa tasa-arvoa arjen kulisseissa onkin sitten eri asia.
Tasa-arvoisemman, yhdenvertaisemman ja monimuotoisemman työelämän ja perhe-elämän eteen on tehtävä rohkeasti joustoja, puolin ja toisin.
Uskallatko tai pitäisikö mieluumminkin kysyä, haluatko sinä tehdä muutosta? Ulkoapäin tuputettu tai vaadittu muutos harvemmin kasvaa ja kantaa hedelmää. Muutoksen täytyy lähteä itsestä, ihmisen, äidin, isän, vanhemman tarpeesta. Kaikki eivät halua tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta, vaan nauttivat patriarkaalisimmista rooleista elämässään. Kaikkea ei voi saada, joten viime kädessä kyse lienee siitä, mitä haluaa. Missä haluat olla korvaamaton tai helpommin korvattavissa?
https://mif.fi/3-nakymaa-jotka-ovat-muuttaneet-johtamisosaamisen-vaatimuksia/ Tauno Taajamaa
"Yrittäjien näkökulma perhevapaiden rahoitukseen."
https://www.kuntatyonantajalehti.fi/2017/5/perhevapaamallia-uudistetaan?fbclid=IwAR0sutegplJiYHy2xMjSN_rXIWpcLDMxxRBAPK6iPugV0X5Mt_qwIY-oZsc "Perhevapaamallia uudistetaan."
https://www.kt.fi/uutiset-ja-tiedotteet/2021/perhevapaauudistus-eduskunnan-kasittelyyn?fbclid=IwAR1NfqG0wYcJk8dR4qmY8XOVyiTnGB0rfs1-WCpDBJvkUXMlH796_F8Oal0 "Perhevapaauudistus eduskunnan käsittelyyn."
Muutamia linkkejä ja infoa perheystävällisemmästä, yhdenvertaisemmasta ja tasa-arvoisemmasta työelämästä johtamisen työkaluihin:
https://monimuotoisetperheet.fi/
https://www.workdaydesigners.com/
https://www.mothersinbusiness.fi/
Valokuva law.com