Woke, belsebuubi vai itsensä näköinen?
Osallistuin Unwomenin Turvassa politiikassa-tilaisuuteen 20.11., jossa käsiteltiin naispoliitikkohin kohdistuvaa häirintää ja vihapuhetta ja sen uhkaa demokratialle.
Dokumentin Viisi valittua 1.osan katsomisen jälkeen iltaan sisältyi oivalluksia herättävä paneelikeskustelu, jossa Eva Biaudet (r.), Maria Ohisalo (vihr.) ja Li Andersson (vas.) sekä päätöksentekijöihin kohdistuvaa vihapuhetta tutkinut dosentti Tuija Saresma keskustelivat Yagmur Özberkanin moderoimana naispoliitikkojen kohtaamasta häirinnästä ja ratkaisujen löytämisestä siihen puuttumiseksi.
"Vihapuhe pyrkii hiljentämään naiset pelon avulla ja pitämään heidät "omalla paikallaan" kodin ja perheen piirissä. Rakenteellinen naisviha ilmenee esimerkiksi siinä, että naispoliitikon uhkaamisella raiskauksella on tullut asia, jolla ei ole enää shokkiarvoa."
-tuija saresma, dosentti, tutkija-
Anna-Kaisa Ikonen (kok.) päätti illan puheellaan tämän hetken ja tulevaisuuden tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden konkreettisesta valmistelutyöstä.
Ilta oli verkostoitumisen menestys. Tilaisuus oli varsin lämminhenkinen ja oikein onnistuneesti järjestetty. Sosiaalinen noste vastaaville tapahtumille on valtava, jonka tilaisuuden 400 osallistujaa todistivat. Li Andersson kertoi, kuinka kansalaisliikkeiden pitkäjänteinen työ naisten, lasten ja vähemmistöjen paremman tulevaisuuden eteen on kantanut hedelmää tasa-arvoisena avioliittolakina, lapsilisät, viisipäiväinentyöviikko jne.
Jatkuva ponnistus, voima eikä älykkyys, on avain potentiaalimme vapautumiseen. Liane Cordes
Hellittämättömyys saattaa ollakin paras voimavara. Puskemalla eteenpäin suunnitelmaa toteuttaen sen valta tekijään hellittää. Itseluottamus ja kyky kasvaa etenemisen mukana saaden valmiuden käydä käsiksi seuraavaan asiaan. Jokaisella meistä on elämässämme erityinen, ainutlaatuinen antimme ja tapamme ja omalla potentiaalillamme voimme tarjota sen voimamme yhdistämällä menestyksekkäällä tavalla.
Kaikesta euforiasta huolimatta, havaitsin ilmassa sivutuoksua. Mitä tapahtuu, kun vastapuoleksi paljastuu eduskunnan puhemies, feministisessä yhteisössä suorastaan Belsebulin asemaan nostettu? Belsepul, belsebuubi, tuo nimetty pahojen henkien johtaja kantanee harteillaan vastuuta pahasta, johon kulminoituu valitettavan monen naisen kokemus maailmasta. Paholainen on vastuussa kärsimyksestä, tuskasta, ihmisten yhteisössä tekemistä pahoista teoista.
Entäpä olisiko paholainen siedettävämpi, jos se näyttäisi tältä?
Entä jakaako paholaispuhe kuulijoitaan? Toisten mielestä se on muinaista eikä enää merkityksellistä, toisten mielestä totta maailmankuvasta riippumatta. Entäpä paholaisen asemointi oikeistolaiseen maailmankäsitykseen? Hätkähdin elokuvateatterin tuolistani ja katselin ympärilleni. Hetkinen, olenko minä oikeistolainen ja siten pahan puolella? Mutta minähän olen Nainen. Ympärilläni näin nuoria, kauniita naisia, jotka kasvot onnesta hehkuen, silmät ihailua, uskoa ja toivoa täynnä ahmivat liikahtamatta paneelin esikuviaan. Kauniita ja menestyneitä politiikan ammattilaisia ja tutkijaa, jotka toivat kärsimyksen karuin esimerkein ilosanomaa naisen elämän vapahtamiseksi. Kuinka paljosta he ovatkaan vastuussa seuraajakunnalleen.
Minua jäi vaivaamaan, että elämmekö osin eri todellisuuksissa, jossa toisella on ongelma ja toisella ei ole? Jossa toista ahdistaa kulkea turvattomissa tiloissa ja vieraan miehen tuijotus ja jossa toisen mielestä valkoinen heteromies on kuolemassa sukupuuttoon:
"Mitä helvettiä nyt tehdään, pian vedellä peittyy maa
ei arkkipaikkaa etukortilla varattua saa
eikö löydy markkinamiehiä meitä pelastamaan
mitä helvettiä nyt tehdään, pian vedellä peittyy maa"
-itku pitkästä ilosta, timo rautiainen@trio niskalaukaus-
Minulle jäi illasta hyvä mieli, mutta se nostatti myös hämmennyksen tunteita sekä ristiriitaisia kysymyksiä, kuten
-Sanotaan, että uusi miessukupolvi on jo muuttunut, tietoisempi, avoimempi uudelle, mutta miksi näitä nuoria miehiä eikä juuri muitakaan miehiä näkynyt illan vieraissa kuin muutamia?
-Kuinka saada yhteys mieheen, joka woke-rynnäkkövaunun eteen joutuessaan kääntää tyyneesti selkänsä, ottaa puhelimen käteensä ja soittaa kaverilleen ."- Niin mitä asiaa sinulla olikaan?
-Naisten kansanliikkeen ollessa varsin yksimielinen, homogeeninen, miten tavoittaa juuri se kohderyhmä, jolla on todellinen valta sisäisesti tehdä muutosta myös toivotuissa kansanryhmissä, yhteisöissä ja organisaatioissa?
-Jos moni nykymies sittenkin edelleen elää laumassa, jota johtavat alfaurokset ja jossa nainen on edelleenkin lähinnä riitasointu, ovatko vain johtajaurokset oikeutettuja julistamaan ilosanomaa sopivaksi katsomallaan tavalla aika, resurssit ja olosuhteet huomioiden?
-Saako viestinsä haluttuun suuntaan parhaiten läpi lyömällä tutkimustuloksilla kuin raamatulla päähän, asettamalla naisjohtajia esikuviksi, tykittämällä somessa, kiertämällä maata ruohonjuuritasolla lasten ja nuorten kasvatuskentällä, esittävän taiteen, eduskunnan kyselytunnin tai jonkun muun keinon avulla?
-Voiko ilosanomaa julistaessaan omilla toimillaan vähentää vihapuheen määrää ilman, että se tuntuu itsensä pienentämiseltä? Pariutumalla "syvästä päädystä" olevan kanssa, jonka reviirille ei alfa-uskonnossa uskalleta tulla, liittoutumalla "syvän päädyn" kanssa yya-sopimuksin tai kenties puhumalla "syvän päädyn" kanssa samaa kieltä, jolloin yhteinen kieli vähentää välille kertyvää tunnekuormaa.
-Voisiko tasaisempi perhevapaiden jako vanhempien välillä ja sen rinnalla tasa-arvoinen ja yhdenvertainen asepalvelus auttaa osapuolia ymmärtämään eroja jäsentää maailmaa? Aivan niin kuin kotona vauvaa paljon hoitaneen miehen kanssa on paljon helpompi keskustella monista asioista niin myös asepalveluksen käynyt nainen ymmärtää ihan eri tavalla keskivertomiesten elämää ja ajatuksen juoksuja.
-Vaikuttamistyössä olennaisinta on osata myydä vastapuolelle, jotain mitä se ei ehkä halua tai ole kiinnostunut kuulemaan. Parhaiten vaikuttamistyö onnistuu inlfuenssereiden kautta, mutta missä menee vaikuttajan ja poliitikon raja vai ovatko he tulevaisuudessa yksi ja sama asia? https://ellunkanat.fi/nakemys/artikkelit/influensserit-valtaavat-politiikan-mita-sitten/
En tiedä. Minusta tuli nyt hämmentynyt nainen. Mutta yhdestä asiasta olen varma:
When the facts change, I change my mind.
What do you do, Sir?"
- John Maynard Keynes-
Mitä asialle pitäisi sinun mielestäsi tehdä?
Kuva 1: Unwomen kampanja www.unwomen.fi
Kuva 2: Jörg Haider, Wikipedia
https://unwomen.fi/ilmoittaudu-turvassa-politiikassa-tilaisuuteen-ja-syyskokoukseen/ "Turvassa politiikassa"
https://unwomen.fi/uutiset/yhdeksan-kymmenesta-naisesta-kokenut-hairintaa/ " Kyselututkimus 20.11.2023"
https://yle.fi/a/74-20035367 "Viisi valittua"
https://youtu.be/8fqf19vIx4I?si=vhaNii2h3IjVS4rC "Timo Rautiainen @Trio Niskalaukaus"
https://ellunkanat.fi/nakemys/artikkelit/influensserit-valtaavat-politiikan-mita-sitten/